Hva skal det samarbeides om?
(Artikkelen er i sin helhet en kopi av http://www.fug.no/hva-skal-det-samarbeides-om.141887.no.html
Det er viktig at det tidlig etableres et godt samarbeid mellom hjem og skole. Dette er helt sentralt både i forhold til å skape gode læringsvilkår for den enkelte og et godt læringsmiljø i gruppen og på skolen.
En forutsetning for godt samarbeid er god kommunikasjon. I samarbeidet vil gjensidig kommunikasjon om elevenes faglige og sosiale utvikling og deres trivsel stå sentralt. Det er viktig at eleven får vite at hjem og skole står i nær kontakt, og at målet for samarbeidet er barnas trivsel, trygghet og læring.
Noen områder det kan samarbeides om:
- Den enkelte elev
- Utviklingssamtalen
- Det fysiske skolemiljøet § 9a-2
- Det psykiske skolemiljøet § 9a-3
- Evaluering underveis
- Tilpasset opplæring
- Foreldremøtene
- Foreldreundersøkelsen og elevundersøkelsen
- Årsplaner og innhold i undervisningen
Nivåer i samarbeidet:
- Informasjon – begge parter gir informasjon til hverandre (foreldre er godt fornøyd med informasjon om undervisning og læring, relativt godt fornøyd med informasjon om trivsel og sosial læring)
- Dialog – kommunikasjon og reelle drøftinger om forhold av betydning (3 av 4 sier de sjelden eller aldri drøfter forhold omkring opplæring og læringsmiljø)
- Medvirkning – fatte felles forpliktende beslutninger ved enighet (4 av 5 opplever ingen eller svært liten medvirkning i læringsmiljø og opplæring)